Fire fradrag du ikke må glemme i årets skattemelding
Mar 21, 2025
Har du fått skattemeldingen din ennå?
I år sendes skattemeldingen ut på en ny måte, og mange har ennå ikke fått tilgang. Jeg regner med at rundt 30 % har fått skattemeldingen per nå. Alle med enkeltpersonforetak fikk sin 18. mars, og alle skal få sin før 4. april. Så har du ikke fått din, er du ikke alene.
Uansett når du får din, er det viktig å bruke litt tid på å sjekke at alt stemmer – og ikke minst: at du får med deg de fradragene du har krav på.
Jeg har skrevet dette innlegget fordi gjennom mange år har sett at det er disse fradragene flest glemmer. Og som gjør at de sparer 1000 lapper. En detalj under det ene fradraget fant jeg denne uken (ingen av oss er utlært i skatt), og denne oppdagelsen gjorde av vi sendte inn endringer i skattemeldingene for 2023, 2022 og 2021 også.
Her er fire fradrag jeg ser flest glemmer – og som kan bety mange tusen kroner spart:
1. Foreldrefradraget
Foreldrefradraget gjelder for deg som har barn under 12 år. Du får fradrag for dokumenterte kostnader til pass og stell av barn. Dette gjelder for eksempel barnehage, SFO, dagmamma, sommerskole og privat barnepass.
Beløpsgrensene er:
-
Kr 25.000 for det første barnet
-
Kr 15.000 ekstra for hvert barn utover det første
Har du tre barn, kan du trekke fra inntil kr 55.000 i dokumenterte utgifter. Men mange foreldre utnytter ikke hele fradraget fordi de tror det kun gjelder barnehage og SFO. Hvis du har hatt private utgifter til pass eller andre ordninger, kan du ha krav på mer enn du tror.
Sjekk spesielt:
-
Omvei til og fra barnehagen (kjører du ekstra for å hente eller levere?)
-
Privat pass hos familie, naboer eller dagmamma
-
Sommerskole og ferieaktiviteter som har pass som hovedinnhold
At vi også kunne skrive av sommerskole, gjorde at vi gikk gjennom mailen vår tilbake til 2021 for å finne dokumentasjon på sommerskolene våre to barn hadde deltatt på tidligere. Dette er beløpene vi la inn i skattemeldingen for de respektive årene 2021, 2022 og 2023.
Skriv inn hele det faktiske beløpet du har betalt. Skatteetaten regner automatisk ut hvor mye du får i fradrag (22 % av beløpet).
2. Reise til og fra arbeid
Reisefradraget er et annet fradrag som altfor mange glemmer, selv om det er penger å hente her for mange. I 2023 ble bunnbeløpet for reisefradrag redusert til kr 14.000, noe som betyr at flere har krav på fradrag enn tidligere.
Du får fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted hvis den årlige avstanden overstiger 64 km per uke i snitt. Det gjelder også deg som pendler med bil, buss, tog eller båt.
Slik regner du det ut:
-
Antall kilometer tur/retur per dag
-
Antall arbeidsdager i året (normalt rundt 230)
Det enkleste er å bruke Skatteetatens kalkulator: 👉 Beregn reisefradraget ditt her
Du bruker alltid kilometer, uansett hva slag reiseform du benytter deg av.
3. Kostnader til refinansiering av lån
Har du refinansiert boliglånet eller andre lån? Mange vet ikke at enkelte kostnader ved refinansiering gir rett til fradrag. Det gjelder for eksempel:
-
Gebyrer til banken
-
Kostnader til takst og verdivurdering
-
Tinglysingsgebyr
Disse skal føres som "andre kapitalkostnader" i skattemeldingen, men de rapporteres ikke automatisk. Dette fradraget går derfor ofte under radaren. Dette er ikke nødvendigvis de enkleste fradragene å finne. Jeg anbefaler at du tar kontakt med banken for å få tilsendt dokumentasjon på kostnadene.
4. Renter på inkasso
Hvis du har hatt inkassosaker i løpet av året og betalt renter, har du faktisk rett på fradrag for disse rentene. Men her er det viktig å merke seg to ting:
-
Ikke alle inkassoselskaper rapporterer automatisk inn rentene. Du må selv kontrollere at de er med i skattemeldingen.
-
Du betaler alltid ned hovedstolen (det opprinnelige beløpet) først. Det betyr at renter du har betalt, ofte kommer senere i løpet av nedbetalingen. Har du nylig begynt å betale ned en inkassosak, er det ikke sikkert du har betalt renter ennå.
Sjekk årsoppgaven fra inkassoselskapet og legg til rentene under "gjeldsrenter" hvis de ikke er forhåndsutfylt.
Bonus: Gaver til frivillige organisasjoner
Hvis du har gitt penger til en godkjent frivillig organisasjon og ikke ser fradraget i skattemeldingen, kan det være fordi du har glemt å oppgi fødselsnummeret ditt til organisasjonen. Da blir ikke gaven rapportert, og fradraget uteblir. Ta kontakt med organisasjonen for å få det innrapportert.
Få hjelp av en som bryr seg
Selv om kalkulatorer og fradragsoversikter er til hjelp, vet jeg at mange blir usikre når de skal sjekke skattemeldingen sin. Derfor tilbyr jeg personlig veiledning der vi går gjennom skattemeldingen din sammen.
Jeg hjelper deg å:
-
Finne og utnytte alle relevante fradrag
-
Rette opp eventuelle feil
-
Forstå hvordan skattemeldingen faktisk fungerer
-
Justere skattekortet ditt slik at du betaler riktig skatt fremover
Mange sier at det gir en utrolig ro og trygghet å få hjelp av noen som virkelig bryr seg og har erfaring. Jeg har hjulpet hundrevis av privatpersoner og selvstendig næringsdrivende med akkurat dette.
👉 Vil du også få hjelp? Book veiledning her: https://www.margretheotto.no/hjelp-til-skattemeldingen
👉 Bruk også fradragsveilederen til Skatteetaten for å sjekke hva du kan få fradrag for: Fradragsveilederen
Små grep kan gi store utslag i lommeboka. Du trenger ikke gjøre det alene. Jeg hjelper deg gjerne!