I dag er det 8 mars – er du lei maset om å bli den perfekte sparer?

Mar 08, 2020

Kvinnen som økonomisjefen hjemme

Først og fremst – GRATULERER med kvinnedagen! En viktig dag, vi har fremdeles mange utfordringer å løse. Vi vestlige kvinner går forran og baner vei for søstre i hele verden. Og det er fremdeles saker og ta opp. 

Å vinne OL gull i sparing

Først – jeg synes det er helt fantastisk at det settes så mye fokus på økonomi og sparing som det gjør i dag. Når jeg startet for 7 år siden, så var det nesten ingen utenom Luksusfellen og Dine Penger som skrev om privatøkonomi. De siste årene har det blitt en stor trend,  og jeg ser flere og flere bloggere, fagpersoner og andre som skriver om smarte tips slik at du skal få en trygg økonomi. 

Men av og til overraskes jeg over nivået. Jeg synes vi har gått i litt i ”perfekte fella”. Jeg forstår at vi skal sette det litt på spissen for å skape endring. Men jeg tenker også at det skal være mulig for hver enkelt av oss å nå og få det til. Det blir litt som om at du skulle stilt i OL og tatt gull på 10 Km langrenn. Uten trening. Å spare til egen leilighet mens du studerer blir litt på samme nivået. Det blir ekstremsport. De fleste av oss trives ikke med ekstremsport. 

Så kanskje du bare blir litt irritert og lar det ligge?

Men så fungerer jo ikke økonomien – så hva gjør du da? For å spare og nesten ikke ha forbruk blir så utrolig vanskelig for deg.  

Følelser og økonomi
Jeg er veldig opptatt av hvordan følelsene dine henger sammen med økonomien din. Og det er her jeg jobber mest med mine kunder. Hvordan henger det hele sammen. Hvordan og hvorfor tar vi valg. Hvem og hva påvirker oss. Og det aller viktigste – hva er det DU egentlig vil med dine penger, din økonomi og ikke minst ditt liv?

Å fylle livet med det DU trenger og har behov for er noe av det viktigste vi tar stilling til. Da blir det så mye lettere å leve og velge. Da trenger du ikke være best. Du trenger ikke å følge alle råd. Du trenger å lytte innover, sette økonomien på en type automatikk (jeg kaller det en automagisk økonomi) slik at du får den glade og trygge økonomien som du trenger og elsker. 

Da kan du enkelt plukke ut ett og annet råd som tar deg videre til neste steg. Du trenger og jeg mener at du ikke skal fylle feeden din i SoMe med masse du tror du trenger. Fyll den med det du faktisk trenger og ikke minst det du klarer å implementere. Slik kan du fortsette å gå små steg til du har nådd dine mål. 

Og da er du jo klar for nye mål!

Kvinnen som økonomisjef hjemme
Media fremstiller mannen som økonomisjef i de 1000 hjem. Det er ikke slik jeg oppfatter det. Jeg ser hver dag kvinner som tar ansvaret for familiens økonomi. Jeg ser også mange menn som unnlater å bry seg med fellesøkonomien og som selv om paret har en avtalt økonomi, gang på gang hensyntar seg selv foran økonomien. I disse tilfellene driver ofte kvinnen å kompenserer for dette. Det blir så vanskelig å snakke om det og hun møter motstand hver gang hun tar det opp. Han har alltid en fornuftig forklaring. 

Det som skjer da er at hun forsøker å dekke opp fra tapet med egen økonomi eller å la vær å kjøpe ting som hun trenger. 

Dette kan selvfølgelige være motsatt også. Men jeg synes det er viktig, spesielt i dag og annerkjenne de kvinne som står på og tar ansvar, men som blir motarbeidet til stadighet av sin partner. 

Det finnes mange flinke kvinnelige økonomisjefer hjemme. Det finnes mange mannlige også. 

Løsningen er å samarbeide om en delvis felles økonomi
Det som jeg mener er viktig er at dere er det sammen! Ha full åpenhet om økonomien sammen. Ha felles regningskonto og en fast sum dere begge setter inn der hver måned så er det meste løst faktisk. Som voksent menneske så trenger vi alle også å ha egen økonomi. Jeg tipper mannen min hadde blitt helt rar om han skulle spørre meg om å kjøpe ny clutch eller dekk til motorsykkelene sine. Det synes jo ikke jeg er viktig, så jeg hadde sikkert sagt nei. Hva tror du? 

Du trenger ikke å spare til en ny leilighet mens du studerer og selvfølgelig skal dere lage nok mat slik at alle blir mette til middag. 

Finn det som passer deg! Og dere. 

Og strever dere med økonomien, så finnes det gode og enkle råd for både hvordan du kommer i gang og ikke minst får den glade og trygge økonomien du trenger. 

 

Jeg er opptatt av å hjelpe privatpersoner og små bedrifter med å få en glad økonomi. For meg handler det om mer enn kroner og tall. Jeg er opptatt av å koble følelser, drømmer og penger sammen. Å løfte skammen. Å gjøre økonomi til en positiv opplevelse.

Igjen - gratulerer med dagen! Budskap: Ta ansvaret sammen. 

Og ikke bry deg med hva alle andre mener du burde gjøre eller ikke. Finn det som passer for deg. 

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023