Nytt år nye muligheter, eller....

Jan 02, 2022

Ah - endelig er 2022 her! 

Nok et annerledes år er forbi.
Vi overlevde…
Nå skal vi få en ny start.

Gjennomgangstonen er: Jeg har trua på 2022. Nå skal det bli bedre. Har du tenkt litt over det? Smak litt på ordet bedre. Hva betyr det for deg?

Overgangen til et nytt år, bruker mange til en refleksjon over året som har gått. Også jeg. Til å sette mål, lage planer.

2021 synes jeg var et spennende år. Et år med masse gode minner. Et år hvor et viktig kapitel i livet mitt tok slutt når mammaen min døde. Men mest av alt et godt år. Jeg må innrømme at jeg liker livet når det er litt roligere. Når det ikke er så mye å gjøre. Jeg trives godt med å pusle med mitt. Det mest uvante er å ha så mange mennesker rundt meg til enhver tid. Det kan jeg synes er utfordrende. Jeg velger å ha det bra. Jeg mener det er et valg. Jeg lykkes ikke hver dag, men overraskende ofte.

Når du nå retter søkelyset bakover i 2021, og inn i 2022. Når du setter mål og lager planer. Pass på fella som finnes i å begynne å sammenligne deg. Det du har, skaper og er. Det er lett å føle at du er for og har for lite. Egenfordømmelse.

Er du god nok, gjør du det rett?

Jeg vil dra paralleller rett inn i økonomien din. For gjennom markedsføring blir vi stadig minnet på at hva som er inn og hva som er ut. Og det blir lett  lett å sammenligne deg med andre. Er du pen nok, tynn nok, sprek nok, tjener nok, har bra nok jobb. Er du flink nok, snill nok, grei nok. Har du de rette vennene og er du prioritert hos de? Det du ikke har kan du kjøpe, så blir du bra nok. Hvor viktig det er for ungdommen vår å ha den rette vesken og jakken. Eller å ha den rette TVn, enda nesten ingen ser din TV.

Etter at jeg skilte meg i 2006  husker jeg at jeg satt meg et mål om å være lykkelig. Men hva er egentlig lykke? Er livet bedre når jeg er lykkelig, og hvor finner jeg lykke? Jeg trodde det var svaret på det gode liv. Det som er helt sikkert er at lykke ikke er mitt svar på det gode liv. For hva er lykke?

Forskere hos Harvard har studert lykke gjennom de siste 80 årene. De har fulgt en rekke mennesker gjennom hele livet i denne studien.

Konklusjonen deres er:
– Lykke handler ikke om rikdom, berømmelse eller om å jobbe hardere og hardere. Den klareste meldingen vi tar med oss fra denne 75 år lange studien er følgende: Gode relasjoner er det som gjør oss lykkeligere og friskere. Ferdig snakka. (hentet fra omtale av Harvard studien om hva som gjør oss lykkelige i avisen Romerikes blad)

Men jeg er sikker på at du også har kjent på hvor tungt det kan være å opprettholde for eksempel en familierelasjon. Alle relasjoner må jobbes med, og nei det er ikke enkelt. Funnene fra undersøkelsen viste at etter pensjonist alder var de lykkeligste de som også skapte nye og gode relasjoner og tok vare på de relasjonene de ønsket å bevare.

Det finnes også studier som viser at det finnes en økonomisk grense. Å tjene over 750.000 kroner gjør deg ikke mer lykkelig. Altså går verdien av pengene dine “ned” etter dette. Og verdien av en krone er aller høyest hos de som har lite.

Din lykke er altså forsket på. Også sammenhengen med penger.

Min erfaring er at livet blir bedre av:

  • Å avsløre de små øyeblikkene med glede, skjønnhet og tilfredshet hver dag.
  • Forstå at følelser er akkurat det, følelser.
  • At følelser ikke er sannheten.
  • Gjøre mer av det jeg synes er moro. 
  • At du kan bytte ut en tanke, du trenger ikke å følge tankesporene dine videre, du kan velge en annen tanke, en du opplever du har mer nytte av.
  • At akkurat disse rådene er vanskelige å følge de hormonelle dagene. Eller de “dårlige” dagene. Og at noen dager føles det bare som å ha et ildmonster jeg ikke kan temme. Det er også ok. La de dagene også være med.

Akkurat her og nå har du den mengden med penger som du har. Det er den sannheten som er akkurat her og nå, men den er ikke konstant. Du er istand til å endre dette. Den ressursen pengene dine er og hva det innebærer er viktig. Ikke la det bli tilfeldig hvordan du forvalter denne ressursen og dine andre ressurser. Du har alltid et valg. men vit også at valg er noe av det mest energikrevende du gjør. Også å ikke ta valg….

Å kun jobbe med det tekniske rundt penger, som regnskap og budsjett er ikke nok for å skape en glad økonomi. Du trenger å komme i kontakt med dine behov og ønsker. Både her og nå og for fremtiden. Og den viktige følelsen av å være bra nok. Ditt egenverd. Når du kombinerer disse to, skaper du det du trenger og du frigjør deg fra andres og egne forventninger til deg selv.

Når egenfordømmelsen slipper, vil du være i stand til å tiltrekke deg energi på en måte du ikke har opplevd tidligere.

Så når du nå reflekterer og setter mål for det nye året. Velg det som er bra for deg. Gjør de justeringene du mener er bra for deg. Skap deg mål og skap planer for å nå målene. Husk at det er mange veier til et mål. Og at planer kan endres underveis.

Mitt ønske for deg og meg selv er et liv med færre målestokker og større raushet og respekt for oss selv og for andre. La oss leve livet og ha det mest mulig moro med kjærlighet som veiviser.

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023