Penger som suksessfaktor er en illusjon…..

Jan 02, 2020

Først og fremst, penger er en oppfinnelse. En oppfinnelse som gjør det enkelt for oss å bytte til oss det vi trenger. Som motytelse gir de fleste av oss tiden vår, og vi får lønn for det vi arbeider.

Som du vet så bruker jeg penger og økonomi som verktøy. Og det er med god grunn. Samfunnet i dag verdsetter penger høyt. Vi kan si at penger = suksess. Når du ser noen som har vært på en ferie (du kanskje ikke har råd til eller kan prioritere fordi du er syk eller det er andre grunner) så ser vi på de som suksessfulle. Hva slags jobb de har, hva de gjør på jobb og i fritiden, hva slags bil de har og hvem de omgås. For ikke å snakke om hvor de bor og hvordan hjemme deres ser ut. Alt dette er ytre verdier vi ser på som suksess.

Men hva om dette er en grunnverdi som egentlig er en illusjon?
Har du tenkt på om penger ikke egentlig er det vi tror det er? Ja, helt klart er det vårt byttemiddel og slik vi får kjøpt oss det vi trenger. Men penger er også veldig mentalt. Og det gir oss ofte mange dårlige følelser. Men fremdeles så ser vi på det rent mentalt. Selv om vi kjenner på de dårlige følelsene.

Følelser som:

  • Dårlig samvittighet
  • Føler meg ikke bra nok
  • Har ikke råd
  • Penger vokser ikke på trær
  • Det er farlig å ha gjeld
  • osv. osv.

Det er mange overbevisninger rundt penger  som begrenser oss. Har du noen? Visste du at du mest sannsynlig har fått de med deg fra du var veldig liten – så liten som 3-6 år. Det er da vi lærer oss mange slike overbevisninger som senere i livet holder oss igjen. Og det er helt ubevist.

Når penger og økonomi i tillegg er et tabu – ja da er det ikke så lett. For hvor skal vi da få riktig og viktig informasjon fra? Vi burde faktisk lære like mye om penger som å gjøre lekser, hvordan lage mat og vaske klær. Det burde vært like naturlig. Men det er ikke det, og vi lærer også svært lite om det på skolen også.

Å ikke snakke om det er også en begrensning
Vi vet ikke helt hvordan vi skal snakke om penger og økonomi. For vi tror alt handler om matte, tall og penger. Men økonomi er så mye mer. For det er mange tabuer rundt penger. Og hvis du snakker om det, ja da vil hele verden vite at du ikke får det til eller at du ikke har så mye penger som dem? Eller at du har like mye som alle andre eller et teller annet som du oppfatter som negativt om deg selv eller økonomien din. Det kan også hende du har mer enn nok penger, men ikke forvalter de slik du skulle ønske. Eller at du har mange penger og opplever det som vanskelig og kanskje du til og med ikke fortjener dem?

Det vi stort sett lærer om økonomi handler om at vi må gjøre noe for å få det bedre. For å føle suksess og til å kjenne oss lykkelige.  Det er noe du må fikse. Kanskje du kjenner på at du må fikse deg selv, for det må jo være deg det er noe galt med som ikke får til dette?

Men samtidig kjenner du allerede idag på mange negative følelser rundt penger og økonomi. Så du VET det må være noe mer. Noe du ikke får taket på som gjør at du har det slik du har det idag.

Og la oss bli enige om en ting før du leser videre. Du kan ikke føle deg til mer penger. Men det hjelper å ha en god følelse og ha en glad økonomi, for da skjer det magiske ting.

Det er rett og slett noen koder å knekke slik at du kan få den glade økonomien du ønsker deg.

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023