Viktigheten av positiv tekning - er det bare bullshit?

Jan 05, 2020

Vel, vi skal helt snakke om hva som er dine tanker og mønstre. For gjør du det samme du har gjort mange ganger og forventer et nytt resultat så kan du begynne å tro på julenissen og tannfeen også. (håper jeg ikke avslørte noe nytt for deg nå)

Men jeg er svært opptatt av ord og hva du sier til deg selv inni deg. Jeg pleier å si at jeg har OL gull 40 år på rad i lille jeg følelsen. Så jeg føler jeg har litt å melde her. Jeg har brukt laaang tid på å få god selvfølelse og jeg er åpen om det.  Og selv om det ikke var økonomi jeg slet med, så holdt dette meg nede. Jeg holdt meg selv nede. Og ja – dette påvirker økonomien din i høyeste grad. Fordi du begynner å tro på at det ikke går, at du ikke er god nok og at du ikke fortjener.

Hvilke ord og overbevisninger som begrenser deg vet du kanskje ikke engang. De sniker seg inn og blir vaner. De begrenser deg. Du blir usikker og du føler deg mindre. Det er destruktivt og hemmende. Og det gjør at du ikke har det godt. Jeg kunne ha det skikkelig bra en stund, også kom det mørke å tok over igjen. Min strategi var alltid å vaske huset over en helg alene. Helt alene. Den var ikke så virksom, fordi jeg dumpet stadig ned i hullet igjen. Og jeg holdt meg alene, for jeg orket ikke å snakke om det.

Det er ikke en veldig effektiv og healene strategi. Den var ikke særlig god for meg.  Jeg forsøkte gang på gang og det virket jo en kort stund, bare….

Jeg trengte påfyll av ny kunnskap og endring for å kvitte meg med lille jeg følelsen. Den første avgjørende fasen var når jeg gjorde en øvelse i et kvinnefelleskap og kurs jeg deltok på. Vi skulle visualisere noe og legge det i hendene våre. Med lukkede øyne gjorde jeg øvelsen, holdt hendene sammen og på slutten skulle vi åpne øynene og se hva vi hadde i hendene.

De andre kvinnene hadde gull, og nydelig ting de så. Mine hender var tomme og jeg knakk sammen. Dette var vende punktet for meg, lille jeg følelsen og min kjærlighet til meg selv.

Økonomi, penger og egenkjærlighet
Dette henger så tett sammen. Så tett at jeg vil anbefale deg å ta tak i din egen økonomi så tidlig som mulig når du ønsker å utvikle deg selv. Selvutvikling er en trend og en viktig måte å komme nærmere deg selv.

Hvorfor jeg anbefaler deg å ta tak i økonomien først, er for å løse ut all den energien du i dag bruker på å bekymre deg for penger og økonomi eller snakke negativt til deg selv. MYE av dette vil forsvinne og du vil føle deg gladere og mer positiv når du har fått oversikt og laget en plan over økonomien din.

Tenk positive tanker og bruke gode ord
Nei – jeg tror ikke på å stå i speilet og si positive ting til deg selv. Jeg har prøvd det mange ganger. Prøvd å stå forran speilet og si at ”jeg er en suksess” og at ”jeg elsker meg selv”. Men når det inne i meg runger ut “Du lyver”  eller “dette er ikke sant”, ja da funker det ikke. Og det vil ikke fungere for deg heller.

Det jeg derimot tror på er å være nøye med hvilke ord jeg og du bruker. Både når jeg snakker og når jeg tenker.

Bruk heller oversikt enn kontroll…
Et eksempel er at jeg har byttet ut “Kontroll på økonomien” med “Oversikt i eller over økonomien” som er mye mer kraftfullt. Før brukte jeg også kontroll, selv domene mitt hvor kurset  mitt ligger heter Kontroll på økonomien, så jeg har vært der. Det er godt vi lærer litt hver dag.

Kontroll er et ord jeg ikke lenger tror på. Ordet er for sterkt forankret i noe negativt. Kontroll og disiplin som er det samme i mitt regnskap.  Jeg sier som en klok kunde: kontroll er frykt I forkledning. Og frykt er fellesnevneren for hvorfor du aldri føler at du lykkes med økonomien din… For hva skjer hvis jeg ikke gjør dette. Hva om jeg blir syk? Hva om det blir feil.

Men har du spurt deg selv: Hva er det verste som kan skje?

Det verste som kan skje er å gå konkurs… Personlig konkurs. Jeg kan herved fortelle deg at det verste skjer FØR du går konkurs. Jeg har venner som er konkurs og kunder som har gått konkurs. ALLE sier at når du ”endelig” har gått konkurs og fått en avklart situasjon som du håndterer er det faktisk ganske ok. Ikke at du gikk konkurs, men det å få en avklaring og igjen mestring i livet føles helt vanvittig bra.

Så det å ikke ha oversikt blir en frykt for det verste. Da blir du overveldet og det hele vokser seg større en du orker å håndtere. Derfor vil jeg at du skal bytte ut ordene dine og begynne å jobbe for å få oversikt. Slik at du deretter kan lage en plan. For det du ønsker deg i livet ditt.

Det er så mye frykt og skam
Det er så mye å frykte at veldig mange går på en liten eller stor fortjene smell. Eller får kjenne på What-the-hell effekten. Når det allikevel er så galt, så gjør det ikke noe om du unner deg litt ekstra. Litt som når du tar en bit sjokolade (under en slankekur), og ender opp med å spise hele platen.

Det har jo ikke noe å si allikevel for gjelden er så stor – så dette betyr ingenting. Jeg betyr ingenting.

Eller jeg fortjener det jo – alle andre har det…

La meg dele en hemmelighet med deg – alle – absolutt alle mennesker fortjener like mye. Det er ikke skala på det å fortjene.

Så når jeg spør hva du trenger når det kommer til penger og økonomi, så svarer de fleste: Kontroll på økonomien.

Derfor vil jeg igjen be deg om å bytte ut ordet kontroll – med orden i økonomien. Det er MYE bedre for deg, og du øker sjansen med å lykkes fordi du nå har lyst til det og fordi du nå ikke baserer deg på viljestyrke, men på gode rutiner.

Du trenger økt kunnskap og en god plan for hvordan du ønsker at livet ditt skal være. I planarbeidet skal vi jobbe med drømmene dine. Drømmer er viktige og de er positive. Og du skal ikke være så redd for å ikke nå drømmene dine. Det er ikke så farlig. Men det er veldig viktig å drømme.

For i drømmene våre får vi tak i hva som gir oss et riktig og godt liv.

For livet handler om å ha det mest mulig moro. Ikke nødvendigvis gapskratte og le til en hver tid. Livet er også alvor, utvikling, uro og så mye annet. Men å fokusere på det som er moro, det er rett og slett fascinerende hva de gir av dimensjoner til livet.

Sjokkert over sortering av søppel

Nov 29, 2023

Vår erfaring med å bytte hus i sommerferien

Jul 04, 2023

Jeg feirer stolt 10 år som businesseier!

Jan 31, 2023